BRFNET - Hemsida till din bostadsrättsförening
 

Regler

Ryder cup spelas i matcher

Det finns två huvudtyper av golfspel: slagspel och matchspel.

Slagspel

Slagspel är en uppgörelse mellan tävlare där det gäller att spela ett fastställt antal hål på bästa totalresultat. Alla spelar samma antal hål. Detta är den absolut vanligaste spelformen

Matchspel

Matchspel är en tävling mellan två spelare eller två par om varje enskilt hål, där det gäller att spela hålet på färre antal slag än motståndar sidan. Varje hål vinns, halveras eller förloras. En sida vinner matchen om den är fler hål upp än det är hål kvar att spela. Om det är ett hål kvar att spela och ställningen är två upp är matchen avgjord, resultatet blir då 2/1.

I Ryder Cup är det matchspel som gäller.

Spelformer

Ryder Cup matcherna spelas i tre olika spelformer foursome, fyrboll, och singel.

Foursome

I foursome spelar två spelare på samma boll och slår vartannat slag på denna samt spelar växelvis från utslagsplatserna. Har t ex A slagit ut på hål 1 skall han sedan slå ut på samtliga udda hål. Hans partner B skall slå andra slaget på första hålet och slå ut på hål nr 2 samt därefter slå ut på samtliga jämna hål.

Fyrboll (bästboll)

En match där en sida, bestående av två spelare, jämför sin bästa boll på varje hål mot den bästa av den andra sidans två bollar.

Singel

En vanlig match en mot en.

Handicap

I årets version av Ryder Cup spelar vi med handicap enligt Svenska Golfförbundet. Då är det följande regler som gäller. Notera att man med spelhandicap menar den handicap som har räknats fram efter att ha justerat för banans slope.

Handicap vid matchspel (singel)

I en hcp-match erhåller sidan med högsta handicap hela skillnaden mellan de båda sidornas spelhandicap. De erhållna slagen fördelas på hålen efter stigande hcp-index.

Handicap vid foursome

I foursome baseras beräkningarna på varje sidas sammanlagda spelhandicap delat med två, d.v.s. genomsnittligt spelhandicap, och den därefter beräknade skillnaden, d.v.s. "erhållna slag", avrundas vid behov till hela slag.
De "erhållna slagen" fördelas på hålen i stigande ordning efter matchindex.

Handicap vid fyrboll

I fyrboll erhåller varje spelare 90% av sin spelhandicap.

Ryder Cup Regler

Ryder cup 2008 spelas om totalt 24 matcher (8 foursome, 8 fyrboll, 8 singlar). Vinst av en match ger 1 poäng, oavgjort ger en halv poäng. Därför kommer det laget som först kommer upp i 12,5 poäng att vinna tävlingen. Om båda lagen får 12 poäng slutar tävlingen oavgjort.